בע"ה ח' ניסן תשפ"ד
הרשמה לניוזלטר שלנו

Close

"לחבר את ט"ו בשבט לארץ ישראל"

שיחה עם הרב נתנאל יוסיפון על סדר ט"ו בשבט בזמן הזה

  • י"ד שבט תשע"ו - 15:11 24/01/2016
גודל: א א א
(יהודה פרל)
(יהודה פרל)

לקראת ט"ו בשבט, חגה של ארץ ישראל, שוחחנו בקול היהודי עם הרב נתנאל יוסיפון, מייסד חברת 'טוב הארץ', על התפתחות מנהג 'סדר ט"ו בשבט', על מעלת הארץ ופירותיה וגם על קניה מיהודים.

הרב יוסיפון משמש כרב הגרעין התורני 'אורות נתניה'. הוא מספר לנו תחילה על התפתחות מנהג אכילת הפירות בט"ו בשבט.

"העדות הראשונה על אכילת הפירות היא של ר' יששכר שושן שהוא היה הרב של המרוקאים - 'רב עדת המערביים' – בצפת. בספר שהוא הוציא שבע שנים אחרי שהאר"י נפטר, הוא כותב שנהגו האשכנזים לאכול מיני פירות, ככה הוא מספר. כנראה שאת המנהג עצמו יסדו תלמידי האר"י על פי דברים שהוא אמר להם, שצריך להיות יום מסוים שבו יעסקו בעניין של ארץ ישראל, והם הבינו שהיום הזה הוא יום ט"ו בשבט. בהמשך זה התפשט גם בארצות ספרד בהרבה יותר הידור עם קריאה גדולה של הרבה פסוקים". הוא מספר שבאירופה לא היה כל כך סדר ט"ו בשבט, "יש את הטישים של החסידים, אבל לשבת ולקרוא וכו' זה היה יותר חזק אצל הספרדים".

איך נכנסת לעניין של פירות הארץ?

"התעוררתי לעניין כבר לפני 3 שמיטות", הוא אומר. "ראיתי שהציבור הדתי לאומי מוכן להקל 'קולא' גדולה בהלכות שביעית כדי לא לקנות מחוץ לארץ או כדי לא לקנות מחקלאות שאינם יהודים, ובלבד לחזק את החקלאות היהודית בארץ, ובשביל זה מוכנים אפילו להקל את ה'קולא' של היתר המכירה, ואז עלתה לי שאלה מאוד רצינית, 'ומה עם שאר השנים, שאר השנים לא צריך לחזק את החקלאים היהודים?'. מאז התעוררתי לעניין החשיבות הגדולה של פירות ארץ ישראל, וגם של הקניה דווקא מיהודים".

הרב יוסיפון מספר שבמקביל באותן השנים הוא למד ולימד ("אני, תלמידים וחברים במצפה יריחו, פה בנתניה, וגם עוד בערד") על מעלת פירות הארץ וקדושתם, וזה הצטרף לרצון שלו להפיץ את העניין. כמו כן, בערד הוא נחשף ל"סדר ט"ו בשבט של היהדות הספרדית, דבר מאוד גדול, שיושבים ואוכלים פירות וגם קוראים פסוקים ומדברים".

הוא אומר שחלק גדול ממה שהיו קוראים על הפירות עסק בהמשלת הפירות לעם ישראל ולתורה, ופחות מדובר על מעלת הפירות עצמם ומעלת הארץ עצמה. "שמתי לב שיש רצון מאוד גדול שהעניין הזה יהיה מחובר לארץ ישראל, בסופו של דבר זה חגה של ארץ ישראל, ובעצם כשאנחנו חוזרים לארץ יש מאוד רצון להבין שהפירות עצמם הם גדולים וקדושים והארץ עצמה היא גדולה וקדושה". בעקבות כך, הוא התיישב, ביחד עם חברים, לכתוב 'סדר ט"ו בשבט' יותר קצר, שגם מדבר יותר ממעלת הפירות והארץ. "ברוך ה' זכיתי גם להסכמה של כמה רבנים על העניין, וגם בזמנו הרב אליהו ככה כיוון את תלמידיו"

מאז חברת טו"ב מכרה כבר קרוב ל3000 ספרים והופצו כ50 אלף חוברות. "בפסוקים שאנחנו קוראים ובספרים והחוברות שהחברה מפיצה, בעצם הפירות עצמם תופסים את המקום, וארץ ישראל עצמה תופסת את המקום, כשלפני זה, כמו שאמרתי, זה היה יותר למה הפירות נמשלו. כמובן שהכל בנוי על פסוקים, משניות, מדרשים וסיפורי חז"ל, לא המצאות". מחייך הרב יוסיפון, הוא ממשיך ואומר שזה בעצם המנהג המקורי של ט"ו בשבט, "כלומר, המנהג המקורי לא אמר לקרוא דווקא נוסח מסוים, מה שהאר"י הקדוש אמר לתלמידיו זה לאכול מהפירות ולדבר בשבח הארץ".

"התחלנו בעצם בישיבה במצפה יריחו, ממש ייסדנו סדר שבו היו אוכלים, שרים ומדברים במעלת הארץ". מתוך זה עלה לו הרעיון להפיץ את העניין ברחבי הארץ ולהביא דווקא פירות מהארץ. "היום פה בנתניה אנחנו עושים סדר מאוד גדול, אירוע מאוד גדול, אני יכול להגיד לך שבשנה שעברה השתתפו בו כ700 מבוגרים וילדים, ברוך ה', ואני מקווה שזה יגדל עוד".

זה נשמע שאתה עדיין 'חי' את הנושא בצורה חזקה, מה הביא אותך למכור את החברה?

"למה מכרתי? כי ברוך ה' אני שקוע המון בגרעין התורני ובישיבה בנתניה, יש לי המון עיסוקים ואני לא יכול להספיק הכל, וכשאתה לא מספיק הכל אתה לא יכול לקדם כמו שצריך, אז חיפשתי יהודים שיקדמו את הפרויקט וירימו אותו. הוא (אליהו עטיה, מבעלי החברה כיום. ש"נ) בעזרת ה' מקווה להפוך את זה לא רק לעסק של מוצרים לט"ו בשבט אלא לכל השנה, זו הייתה השאיפה המקורית של, אבל לא יכולתי לעמוד בזה. התחלתי עם ט"ו בשבט כמהלך חינוכי יותר, אבל וודאי שזה צריך להיות עסק לכל השנה".

אתה רואה יותר התעוררות בציבור לנושא הזה?

"כן, במפורש יש התעוררות, אני חושב שיש שינוי כיוון, אפשר לראות אפילו לפעמים ניצנים של התחרות, כלומר, סוחרים מסוימים מבליטים ככה לפני ט"ו בשבט את הפירות שהם מתוצרת הארץ, כי הם מבינים שזה מה שימשוך את האנשים. כבר הרבה אנשים מעדיפים לא לאכול פירות מתורכיה וקליפורניה אלא מהארץ, רואים שיש שינוי מסוים בציבור. גם רבנים ששמעו על זה התלהבו מאד, קיבלנו מכתב מהרב ליאור, מהרב שמואל אליהו. הרב מרדכי אליהו זצ"ל בזמנו מאוד שמח על העניין. אבל ברור שיש עוד מה לשפר". הרב יוסיפון מוסיף שהוא מקווה שכחלק מהשקעת הבעלים החדשים בחברה, הם גם "ילכו לעוד רבנים ויבקשו הסכמות נוספות". ומה בנוגע לציבור החרדי? שם, הוא אומר, צריך יותר עבודה. "בשנה הראשונה התקשר אלי בן של אדמו"ר אחד, הציג את עצמו מהחצר של האדמו"ר, גם התעורר לעניין, אבל זה נדיר, שם צריך עוד עבודה".

למה אתה מתכוון כשאתה אומר שצריך עוד להשתפר?

"כולנו צריכים להתעורר" נאנח הרב יוסיפון. "הלוואי שהייתי מתעורר אפילו בעצמי עוד יותר. בזמנו, את אחת החוברות הוצאתי לעילוי נשמת הרב הלל ליברמן ויאיר הר סיני ה' יקום דמם, שהם באמת היו אוכלים רק מפירות הארץ, לא היו טועמים שום דבר מחוץ לארץ, הראשונים שהרימו את הדגל. הלוואי שהיינו זוכים להיות כמוהם, אבל לפחות כמה שיותר, נתעורר כמה שאפשר".

הוא מציע גם ללמוד את הנושא. "זו הזדמנות להתחבר לאדמת הארץ". והוא מסביר, "בדרך כלל כשאנחנו מדברים על ארץ ישראל אנחנו מדברים על כמה אנחנו צריכים להקריב בשבילה, ליישב אותה, להילחם עליה, האמירה היסודית בפירות היא שאפשר ליהנות מהארץ, לא רק מה אנחנו אומרים לה אלא מה היא אומרת לנו. ולכן גם יהודים שיחסית פחות מחוברים לארץ ישראל, אפילו כאלו שהם לא שומרי תורה ומצוות, שכשמדברים איתם על זה הם מאוד מתחברים, כי אפשר באמת לבוא וליהנות ממנה, מהארץ המתוקה והנפלאה שלנו, להכניס אותה לתוכנו וזה הופך לחלק מהגוף שלנו".

הרב יוסיפון רוצה להוסיף עוד רעיון שמבוסס על דברי ה'חסד לאברהם' ורבי אברהם דב מאבריטש, בעל ה'בת עין'. "הרוח שלנו נבנית על הגוף שלנו, שורה בגוף שלנו, והרוח של היהודי בארץ ישראל היא נבואה, כי הארץ היא ארץ של נבואה. בשביל שיהיה רוח של נבואה צריך שיהיה גם גוף של נביא, כך גם הרב קוק כותב ב'מוסר אביך', וגוף של נביא זה מי שאוכל מזון של נביאים, המזון של הנביאים זה הפירות של ארץ ישראל".

לסיום מזמין הרב יוסיפון את עם ישראל לסדר ט"ו בשבט שהם עורכים בנתניה. "כל יהודי שרוצה לבוא מוזמן, יש תזמורת, יש הופעה לילדים". הסדר יתקיים היום בערב, בשעה 17:30, אולמי 'מקום בלבן' בנתניה, הכניסה חופשית.

תגובות (0) פתיחת כל התגובות כתוב תגובה
מיון לפי:

האינתיפאדה המושתקת


0 אירועי טרור ביממה האחרונה
האירועים מה- 24 שעות האחרונות ליומן המתעדכן > 9 מהשבוע האחרון

סיקור מיוחד